tee ise: vanast sahtlist raamatute või taimede hoidja

Pole mingi uudis, et enne asjadest lõplikult loobumist kaalun ma sada korda, et ehk saaks sellest miskit uut meisterdada. Lisaks aga oma kraami alles hoidmisele potentsiaalsete tuleviku ideede pähe on mul ka suur armastus muu hea kraami kokku korjamise osas teiseringipoodidest ja...no kas või prügimäelt. Nii olen ma Moostes asuvast Taaskasutuskojast tassinud koju ühe lõputult sügavate sahtlitega kummuti, vana metallkorvi ja ühe öökapi. Viimasega läks küll veidi õnnetult, sest minu tegevusetuse tõttu jäi see erinevate inimeste kätte paariks aastaks hoiule. See aga tähendas, et kui me üks kord kokku saime, oli ta üpris lagunemisohtlik. Muidugi sain ma pere meesliikmetelt seepeale peapesu, et jälle suure visiooniga igasugust rämpsu kokku korjan. Aga õigustusi mul jagub!


Ja tõepoolest, sest vähemalt sahtlist sai juba asja. Kuigi ka see teekond oli käänuline, sest vahepeal jõudis üks lihvija otsad anda, meisterdus rändas vähemalt kolme koha vahet ning hoolimata kõigest olid vanaisa ja Ats sunnitud mind oma kuldsete kätega aitama. Valmis ta aga sai ja mitme otstarbega on ka, nii et aitab vadistamisest!


Vaja läheb: vana sahtlit, prussi (nelja jala lõikamiseks, minul oli suuruses 50 x 50 mm), nurgikut või joonlauda, pliiatsit, saagi, kaheksat puidukruvi, trelli, värvi, pintslit, mööblivilti ja vajadusel kuumapuhurit, pahtlilabidat, lihvijat, tahvlinätsu


Kui kasutad vana värvitud sahtlit, mille väljanägemine pole enam sobivalt esinduslik, siis võta kuumapuhuri ja pahtlilabida abil sellelt vana kate maha. Edasi lihvi sahtli pind siledaks. Lõika prussist välja soovitud pikkusega neli juppi ning lihvi ka need üle. NIPP 1: Enamike sahtlite põhjaks on tavaliselt kasutatud vineeri või saepuruplaati. Nende külge on aga väga raske kinnitada jalgu, mistõttu soovitan lõigata jalgadest välja nö hambad. Selle tarvis mõõda ära sahtli kõrgus ning tõmba sama kaugele iga jala otsast kriips. Tee sama jala kolmele kõrvutisele küljele.


Edasi vea joonistatud külgedest äärmistel keskelt kriipsud ka jala tipu suunas nii, et need jookseksid pealmises otsas kokku. Nüüd sae tehtud joonte põhjal välja hambad.


Värvi soovi korral üle nii sahtel kui jalad. NIPP 2: Kui tahad, et värvi alt kumaks läbi puidu süü, siis ei pea kasutama alati peitsi või puidukaitsevahendit - sama tulemuse saavutamiseks võid võtta näiteks vesialuselise värvi ning seda veega lahjendada. Edasi tee trelliga iga jala välja lõigatud osasse kaks eelauku (pinnale, mitte läbi), et hiljem oleks lihtsam kruvisid sügavamale puurida. Aseta seejärel jalad sahtli külge nii, et sahtel  mahuks välja saetud osasse ning toetuks kohale, kust hakkab terve läbimõõduga jalg.


Kui puurimine rikkus värvitud pinda, kanna väikese pintsliga peale parandusvärv. Võid kasutada sama, mida enne, aga sobivad ka akrüülid ja markerid, sest nende abil saab samasse tooni maalida ka kruvid. NIPP 3: Vanade sahtlite puhul juhtub, et puidu sees on täkked ja avad, mida ei saa lihvimisega parandada. Selle asemel, et pinda pahteldada, võib aukudesse panna sobivat värvi tahvlinätsu. Nii ei kraabi praod silma ning soovi korral saab neid ka kergesti uuesti eemaldada. Viimaks pane jalgade alla mööblivilti ning hakka aga nuputama, kus hoidja kasutust leiab.


Meil maandus see Mirdi toas, et oleks hea enne magamaminekut lektüüri valida. Aga tõepoolest, variante, kus säärast mööblieset hoida ja mille jaoks kasutada, on palju: öökapi asemel, toalillede või maitsetaimede hoidjana, väikese diivanilauana, lasteraamatute jaoks, esikus asjade asetamiseks...



Kommentaarid

  1. Väga hea idee, mul ongi kolm sahtlit üle!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eksju, sahtlid on ilmselgelt eraldi seisvana alahinnatud! Ja kui veel kolm üle, siis neist saaks miskit eriti toredat nuputada ju :)

      Kustuta
  2. Oh, see on nii vahva meisterdus, mul kohe kindlasti ON VAJA sellist teha :D Vaene Raiko ainult, kui ta sellest kuuleb - mul ju ongi kõigest mustmiljon projekti käsil.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Agnes! Mul läks kohe nägu mitu korda naerule, sest tean liigagi hästi seda mustmiljon-projekti-käsil-elamist ja muidugi meeste arvamist sellest :D

      Kustuta
  3. No nii äge lihtsalt! See konkreetne isend sobiks suurepäraselt ka meie elamisse. Kahju, et mul pole Saksamaal kohta, kus mööbliga möllata - v'ikeses korteris lihvimistöid just ette ei võta. Aga mõtte panid jooksma nagu alati :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Hanna! Kas teil aknast pikendusega tänavale või hoovi ei anna vedada töötegemist? Ma mõtlen, et kui mul poleks võimalik vanavanemate juurde või maale sõita, siis toimiksin ise just niiviisi.

      Kustuta
  4. Armas ja pilkupüüdev sahtellauake ;-)

    misskersti.wordpress.com

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Küll pika hilinemisega, aga seda suurem aitäh!

      Kustuta

Postita kommentaar